In een recordtempo schudt Vietnam het oorlogsverleden van zich af.
Dit authentieke land ontwikkelt zich zeer snel en zijn vriendelijke bevolking kijkt met vertrouwen de toekomst tegemoet. UNESCO heeft in dit smalle land zomaar even vijf sites tot Werelderfgoed geklasseerd: Halong Bay, Hue, Hoi An, My Son en Phong Nha.
Door de openheid van zijn volk, de overweldigende natuurpracht en zijn historisch-culturele rijkdom mag Vietnam zich terecht “Destination for the New Millenium” noemen.
Cambodja is gedurende lange tijd onbetreden terrein geweest voor toeristen. Niettemin herbergt dit voormalige Khmer-rijk één van de mooiste bouwwerken ooit door de mens gecreëerd.
Dankzij de tempels van Angkor Wat, de Franskoloniale overblijfselen en de beklijvende ‘Killing Fields’ is een bezoek aan Cambodja een must na een reis door Vietnam.
Dag 1: BRUSSEL - PARIJS - HANOI
Met de TGV van Brussel naar Parijs om van daaruit met Vietnam Airlines te vertrekken voor een rechtstreekse vlucht naar Hanoi.
Dag 2: HANOI
Hanoi is de politieke hoofdstad van Vietnam en, na Ho Chi Minh City, de tweede grootste stad van het land. De stad ademt een heel eigen sfeer uit door haar brede boulevards met hoge bomen en haar koloniale bouwstijl. Hanoi is dan ook in vele opzichten anders dan de meeste typisch Aziatische steden. De talrijke meertjes in de stad zorgen voor de verkoeling. Er zijn veel restaurants en die zijn makkelijk te voet of per riksja bereikbaar. In deze stad op mensenmaat voelt de buitenlandse reiziger zich gauw thuis.
VERKENNING VAN HANOI Om te bekomen van de lange vlucht houden we het vandaag rustig en maken we kort kennis met de hoofdstad van Vietnam. Je rijdt langs het mausoleum van Ho Chi Minh, nog steeds een ware held in het huidige Vietnam. Je bezoekt het presidentieel paleis en het eenvoudige huis waar Ho Chi Minh leefde. Je bezoekt de Eén Pilaar Pagode, gebouwd in een lotusvijver, alsook de Literatuur tempel van Confucius. Lunch is tijdens deze uitstap inbegrepen.
Dag 3: HANOI - HALONG BAY
De betoverende baai van Halong is gekend door de film Indochine. In dit gedeelte van de Golf van Tonkin liggen meer dan 3000 eilanden en karstrotsformaties met grotten bezaaid in de zee. Dit unieke landschap kwam in 1994 op de Unesco-lijst van wereld-erfgoed. Halong (Dalende Draak) is genoemd naar een reuzengrote draak die volgens de legende van de bergen in de zee is gevallen: de talloze eilanden die voor de kust liggen vormen de kronkelende vlechten op de nek en de rug van de draak.
TWEEDAAGSE CRUISE DOOR HALONG BAY OP EEN TRADITIONELE JONK
Op dag 3 kom je rond de middag aan in de haven van Halong. Je checkt in aan boord van de tradi-tionele doch comfortabele jonk Bai Tho en neemt je intrek in je kajuit. Bij het vertrek van de jonk uit de haven geniet je aan boord van een typische zeevruchtenlunch. De jonk vaart voorbij de grotten van Thien Cung en Dau Go en vaart langs en tussen de eilanden Tuan Chau, Con Cho, Dinh Huong en Canh Buom. Onderweg geniet je van de lokale taferelen op het water en op de oevers van de eilanden. Het spektakel van kalkrotsen, vissers, paaldorpen, witte zandstranden, sampans en jonks glijdt aan je voorbij. Er wordt tijd uitgetrokken voor een zwempartij aan het verlaten strand van Titop of Hoa Cuong. Bij het vallen van de avond ben je getuige van een weergaloze zonsondergang in dit feeërieke decor.
‘s Avonds wacht je een verkwikkend avondmaal en overnacht je in je comfortabele kajuit. Wanneer je reist tijdens het seizoen van de inktvisvangst kan je bij goede weersomstandigheden zien hoe de lokale vissers ‘s nachts inktvis vangen.
‘s Morgens geniet je van een ontbijt aan boord van de jonk. De tocht wordt verder gezet langs de eilanden Dau Nguoi, Con Rua, de Luon grot, de baai van Bai Tu Long en het eiland Con Coc. Voor de middag word je nog vergast op een buffet aan boord. Rond de middag vaart de Huong Hai jonk opnieuw de haven van Halong binnen alwaar je ontscheept.
Dag 4: HALONG BAY - HANOI
HANOI PER CYCLO EN WATERPOPPENTHEATER
Je verkent op het gemak de oude koloniale stad per cyclo, de typische fietstaxi. Je ‘driver’ voert je door de Franse wijk. Je doorkruist de wijk van de 36 corporaties, 36 legendarische straten waar de ambachten en winkels nog gegroepeerd zijn per straat. Tegen de vooravond woon je een voorstelling bij van een typische waterpoppenshow. Dit spektakel vormde vroeger het favoriete tijdverdrijf van de boeren op de rijstvelden en is een combinatie van traditionele muziek, vuurwerk en mooi gelakte poppen aangestuurd door poppenspelers die tot hun middel in het water staan.
Dag 5: HANOI - HUE
DE NATUURWONDEREN VAN TRANG AN
Na het ontbijt vertrek je zuidwaarts richting Ninh Binh. Het adembenemend mooie landschap kenmerkt zich door uitgestrekte rijstvelden, kalkrotsen en grotten. Bij aankomst in de haven van Vanlong neem je het bamboevlot en vaar je door een decor van rijstvelden en kalkrotsen. Daarna gaat de tocht naar het pittoreske dorp Kenh Ga. Je ziet hier hoe het dagelijkse leven zijn gang gaat. Na de inbegrepen lunch in een lokaal restaurant vaar je met een gemotoriseerde longtailboot verder langs de kleine, levendige dorpen. Je ziet de vissers in actie, de kinderen die naar school gaan, kortom het dagelijkse leven langs de oevers van de rivier. Verder wandel je door de rijstvelden en zie je de boeren aan het werk. Na deze landelijke ervaring wordt de boot terug genomen in de richting van Vanlong en neem je de ossenkar tot aan de bus die je naar die je naar Nam Dinh brengt. Van daaruit neem je de nachttrein naar Hué.
Dag 6: HUE
In het smalste deel van het land, langs de Parfum Rivier ligt de laatste keizer-stad Hué. Deze Stad der Harmonie was van 1802 tot 1945 de zetel van de keizers van de Nguyen-dynastie. Hué is een stad van musici, dichters en filosofen en heeft van alle steden de Vietnamese identiteit het best weten te bewaren. Het is dan ook de culturele en educatieve hoofdstad van het land, door Unesco tot Werelderfgoed geklasseerd. De oude stadsmuren waarbinnen de Verboden Stad is gelegen geven aan Hué een echt romantische tint.
DE KEIZERLIJKE PRACHT VAN HUE Na het ontbijt trek je vanuit het hotel per riksja via de Trang Tien of de Phu Xuan brug de Welriekende Rivier over en kom je aan de 10 km lange stadsmuren die de Purperen Verboden stad omringen. Voor deze muren bevindt zich de kleurrijke markt van Dong Ba waarvan een bezoek uiteraard niet op je programma mag ontbreken. Daarna trek je de ommuurde stad binnen om de Citadel en de Purperen Verboden Stad te bezoeken. Hoewel tijdens de Vietnam-oorlog zware vernielingen werden aangericht blijven toch nog prachtige gebouwen over. Na de optionele lunch rijd je naar de mausolea van Tu Duc en van Khai Dinh. Het praalgraf van Tu Duc ligt in een groot en prachtig park met vijvers en vormde het toevluchtsoord voor keizer Tu Duc in tijden van politieke spanning. Khai Dinh was de voorlaatste keizer van de Nguyen-dynastie. Hij startte in 1920 de bouw van zijn mausoleum. Door de vermenging van Vietnamese en Europese stijlen wijkt de begraafplaats af van de andere tomben in de omgeving. Onderweg leer je ook hoe de typische wierookstokjes en de Vietnamese hoeden worden gemaakt.
Dag 7: HUE – DA NANG – HOI AN
DE PARFUMRIVIER EN DE PAGODE VAN THIEN MU
Na het ontbijt neem je de longtailboot en vaar je de Parfumrivier op. De ochtendlijke nijverheid op de rivier is reeds een paar uur geleden gestart en nu goed op gang gekomen. De tocht gaat over water tot aan de Pagode van Thien Mu. Deze 17e-eeuwse pagode vormt vandaag nog steeds het symbool van Hué. Op elk van de zeven verdiepingen van deze pagode staat een boeddhabeeld.
LANGS DE WOLKENPAS NAAR HOI AN Na de middag verlaat je Hué richting Hoi An. Wat volgt is een traject langs bergflanken met tropische begroeiing, grote lagunes waar vissers met reuze netten aan het werk zijn, prachtige baaien met witte stranden. Op een hoogte van 1200 m ligt de Wolkenpas. Na deze afwisselende tocht kom je aan in Da Nang zo’n 30 km voor Hoi An. Hier bezoek je het charmante Cham-museum dat de grootste verzameling Cham-beeldhouwkunst ter wereld herbergt: meer dan 300 zandstenen beelden die hindoeinvloeden uit India en Indonesië en Khmer-invloeden uit Cambodja verraden. Na dit museumbezoek verlaat je Da Nang richting Hoi An. Onderweg bezoek je de Marmeren Bergen of de bergen van de vijf elementen Vuur, Hout, Goud, Aarde en Water. De heuvels zijn een bedevaartsoord voor boeddhisten maar ook een bekende toeristische attractie. In de late namiddag kom je aan in het idyllische Hoi An.
Dag 8: HOI AN
Hoi An is een sfeervol stadje aan de oevers van de Thu Bon Rivier, gesticht in de 15e eeuw. Gedurende lange tijd was Hoi An een vooraanstaande haven en handelspost waar Chinezen, Japan-ners en Europeanen handel dreven. De diverse bouwstijlen in Hoi An getuigen van dit internationaal, groots verleden. In de 19e eeuw slibde de Thu Bon Rivier dicht en verloor Hoi An aan belang. Door de idyllische ligging langs de Thu Bon rivier en aan zee is het stadje één van Vietnam’s meest gezellige badplaatsen geworden. Hier kan je kleding op maat laten maken tegen een prikje.
DE CHARME VAN HOI AN ‘s Morgens verlaat je het hotel en bezoek je te voet het verkeersvrije Hoi An. De Japanse overdekte brug vormde de verbinding tussen de Japanse en de Chinese gemeenschap en vormt de hoofdattractie van Hoi An. Ook een bezoek aan het oude koopmanshuis Phung Hung staat op het menu: het werd 200 jaar geleden gebouwd en wordt vandaag nog steeds bewoond door de achtste generatie van de koopmansfamilie. De Chinezen hebben steeds een belangrijke rol gespeeld in Hoi An: de talrijke Chinese gemeenschapshuizen vormen hier de belangrijkste getuigenis van. Je bezoekt één van de diverse gemeenschapshuizen. In Hoi An laat je je zeker verleiden door de talrijke souvenirwinkels, kunstgalerijen en kleermakers. Kledij kan hier op maat gemaakt worden aan uiterst goedkope prijzen en alles volgens de laatste mode. Na dit ochtendlijke bezoek aan Hoi An heb je de rest van de dag vrij om te genieten van een lunch in een van de talrijke restaurants
Dag 9: HOI AN – HO CHI MINH CITY
DE TEMPELS VAN MY SON Deze ochtend breng je een bezoek aan het tempelcomplex van My Son, gelegen in de provincie Quang Nam, op 69 kilometer ten zuidwesten van de stad Da Nang. In 1999 is het complex van My Son opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Tijdens de belangrijke dynastie van de Champa was My Son een keizerlijke stad. De tempels zijn gebouwd tussen de 4e en de 12e eeuw. Dit Hindu heiligdom telt in totaal 79 religieuze gebouwen. Vele tempels en torens zijn onderling verbonden. De belangrijkste toren is de tempel van Shiva. De architectuur van My Son is één van de belangrijkste toeristische attracties in de provincie Quang Nam, en in heel Vietnam. Een must voor elke bezoeker. Ho Chi Minh City, door de Vietnamees nog steeds Saigon genoemd, is in feite het economische hart van Vietnam en tevens de grootste stad van het land. Deze moderne stad ligt in het Zuiden van het land, aan het begin van de Mekong Delta. Saigon is de meest moderne en Westerse stad van Vietnam. Moderne internationale restaurants zijn dan ook overal te vinden. De koloniale architectuur geeft aan de stad toch nog steeds een Europese touch.
VERKENNING VAN SAIGON
Na aankomst in Ho Chi Minh rijden we via het Paleis van de Hereniging in Ho Chi Minh City de koloniale wijk binnen, met de Notre Dame Kathedraal en het postkantoor in art deco stijl gebouwd door Eiffel in 1891. Daarna wandelen we langs het Continental Hotel, de Opera, het stadhuis naar de Ben Tan markt, de grootste overdekte markt in het centrum van deze bruisende stad.
Dag 10: HO CHI MINH CITY
DE SCHOONHEID VAN DE MEKONGDELTA
Door haar vruchtbaar karakter vormt de Mekong Delta de rijstschuur van Vietnam met oogsten tot drie keer per jaar. Bepaalde gebieden zijn werkelijk nog onontgonnen en niet bereikbaar via de wegen. ‘s Morgens vertrek je uit Ho Chi Minh City voor een mooie rit door de Mekong Delta. In My Tho wordt de boot genomen op de Tien Giang rivier naar een fruitkwekerij. Op het eiland proef je diverse vruchten. Vervolgens rijden we met een paardenkar naar een bijenkwekerij en nuttigen we thee en zoetigheden. Met de sampan varen we door de nauwe kanaaltjes van de Mekong Delta. Lunch wordt genomen op het eiland Qui. Afhankelijk van het tijdsschema wordt na de lunch een familiebedrijfje bezocht waar kokosnoot verwerkt wordt en stoppen we bij de Vinh Trang pagode. In de namiddag rij je terug richting Saigon.
Dag 11: HO CHI MINH CITY – PHNOM PENH (Cambodja)
HET TUNNELCOMPLEX VAN CU CHI
‘s Morgens rijd je naar het tunnelcomplex van Cu Chi. Dit 300 km lang netwerk van ondergrondse tunnels vormde gedurende jaren de ondergrondse woonplaats voor het Noord-Vietnamese verzetsleger tegen de Amerikanen. Het strekte zich zelfs uit tot onder de Amerikaanse legerbasis. Je gaat zelf de tunnels in om te zien hoe de lokale bevolking en de verzetsstrijders hier overleefden. Dit bezoek laat ongetwijfeld een niet uit te wissen herinnering na over de gruwelen van de Vietnam-oorlog. Na deze ervaring rijden we verder tot aan de grens met Cambodja.
Dag 12: PHNOM PENH
KILLING FIELDS, S-21, ZILVEREN PAGODE EN KONINKLIJK PALEIS VAN PHNOM PENH
Na het inchecken in het hotel bezoeken we het Koninklijk Paleis. Het dateert uit het begin van de 20ste eeuw en is een meesterwerk in echte Khmertraditie met zijn diverse trapsgewijze daken met geverniste pannen, zijn bewerkte gevels, zijn balkons en zuilen, zijn fleurige binnenpleinen en zijn lange galerijen. De Zilveren Pagode links van het Koninklijk Paleis, is zonder meer de meest luxueuze en indrukwekkende pagode van de stad. Daarna rijden we naar de tempel Wat Phnom, op de top van een heuveltje. Dit heiligdom is het oudste van de stad en hieraan dankt de stad trouwens haar naam. Niet te missen is de Russische markt waar je de meest uiteenlopende souvenirs vindt. Na de lunch brengen we een bezoek aan de gevangenis van Tuol Sleng. Deze voormalige school, beter gekend als S-21, werd door Pol Pot en zijn Rode Khmer omgebouwd tot een gevangenis waar de gevangenen ondervraagd (lees: gemarteld) werden. Dit bezoek zal je niet snel vergeten, maar is toch noodzakelijk als je de omvang van de terreur die de Cambodjanen hebben ondergaan, wilt begrijpen. Daarna rijden we naar het uitroeiingkamp van Choeung Ek, zo’n 15 km ten zuidwesten van Phnom Penh. Dit dodenkamp dat gedurende 3 jaar door de Rode Khmer werd gebruikt, is bekend geworden door de film Killing Fields. Hier werden de gevangenen van S-21 naartoe gebracht om ze te vermoorden. Een herdenkingsmonument ter ere van de slachtoffers met duizenden opeengestapelde schedels spreekt voor zich. Hier is commentaar overbodig. Daarna terug naar het hotel.
Dag 13: PHNOM PENH – SIEM REAP
BOOTTOCHT OP HET MEER VAN TONLE SAP
Na de middag rijd je naar het Tonle Sap meer, zo’n 15 km ten zuiden van Siem Reap. Dit is letterlijk en figuurlijk het kloppende hart van het land, dat uitzet en krimpt op het ritme van de moesson. Dit is één van de visrijkste gronden ter wereld en is voor de hele regio dé bron van leven. Op een traditionele boot varen we langs de drijvende dorpen waar werkelijk alles zich op het water afspeelt. Hutten van bamboe en stro, spelende kinderen op de drijvende school, vrouwen die gaan winkelen in een prauw, varkens en kippen in hun drijvende hokken… Zo varen we door tot op het Tonle Sap-meer zelf. Op de terugweg bezoek je ook nog de viskwekerijen, die voor de bewoners de belangrijkste bron van inkomsten zijn. Daarna terug naar het hotel.
Dag 14: SIEM REAP
DE TEMPELS VAN ANGKOR THOM EN ANGKOR WAT
Na het ontbijt bezoeken we de versterkte stad Angkor Thom. Je gaat de stad binnen via de zuidelijke poort, waar beelden van reuzen je aan beide kanten van de brug als het ware begroeten. De Bayon tempel in het midden heeft iets magisch. 200 reuzenhoofden met angstaanjagende ogen die in alle richtingen staren. Noordwestelijk ervan liggen de Tempels van Baphuon en van Phimeanakas (ook wel het Hemelse Paleis genoemd): de zandstenen zwembaden verraden nog de voormalige aanwezigheid van het Koninklijk Paleis. Van de koninklijke vertrekken is niets overgebleven, ze waren immers van hout. Het indrukwekkende terras van de melaatsenkoning was vroeger hoogstwaarschijnlijk de plaats waar het crematorium was. Het Olifantenterras met schitterende olifantenafbeeldingen werd gebruikt voor officiële ceremonies. Na de middag bezoeken we Ta Prohm, de jungle tempel. Deze tempel zal ongetwijfeld in je geheugen gegrift blijven, want je kunt je een idee vormen van hoe verbaasd en verwonderd de eerste onderzoekers waren, toen ze plots oog in oog stonden met deze tempels. Hier heeft de natuur haar recht weer opgeëist. Daarna rijden we naar Angkor Wat, wellicht de best bewaarde van alle Angkor monumenten. Men neemt aan dat deze tempel tussen 1112 en 1152 door Surayavarman gebouwd werd ter ere van de god Vishnu. De vijf torens zijn wereldbekend en tevens ook het symbool van het land. Dan bezoeken we nog Phnom Bakheng van waar we de zonsondergang kunnen bewonderen. Aansluitend terug naar het hotel.
Dag 15: SIEM REAP
Vrije dag en overnachting
Dag 16: SIEM REAP - PARIJS
Vrije dag In de namiddag transfer naar de luchthaven van Siem Reap voor de terugvlucht naar Parijs.
Dag 17: PARIJS - BRUSSEL
Aankomst in Parijs Charles de Gaulle. Transfer per TGV naar Brussel Zuid.
*****************************************************************************
Klik hier voor het fotoverslag van mijn reis.
Klik hier voor GPS route.
*****************************************************************************