top of page

NAMIBIË 2019


Natuurwonderen van Namibië

In het spoor van de gemsbok en woestijnolifant maken we kennis met een weergaloos woestijnlandschap; droog, dor en verlaten

maar bovenal fascinerend in haar flora en fauna.

Op pad in de Fish River Canyon, magistrale zonsondergangen in het rode duinlandschap van Kalahari en Sossusvlei.

Op safari, speurend naar wilde dieren in het Etosha Nationaal Park.

Namibië ontvangt u met open armen.

 

REISPROGRAMMA

  • Dag 1-2: Amsterdam (AMS) - London Heathrow (LHR) - Johannesburg (JHB) - Windhoek (WDH)

Windhoek is een echte mix van werelden: historische panden bestaan naast moderne galerijen en Europese cultuur ontmoet hier de Afrikaanse.

In het Gathemannhaus beleeft u het koloniale verleden, dit gebouw uit 1913 komt van Duitse hand. Tegenwoordig kunt u hier mooie handwerkproducten kopen. Of bezoek de Christenkirche, de kerk waarvan de rode dakpannetjes boven het dak van Windhoek uitsteken.

Iets buiten Windhoek vindt u het imponerende Heroes’ Acre, een ode aan de onafhankelijkheidsstrijders die na een jarenlange strijd Namibië in 1990 tot een zelfstandige staat hebben gemaakt. De tuin herinnert de helden van Namibië met een enorme obelisk, diverse beelden en een begraafplaats. Mooie planten of bloemen vindt u hier echter niet, daarvoor moet u bij de National Botanical Gardens of Namibia zijn. U wandelt daar tussen bloemen, vogels en kleine dieren - de tuin is een waar hoogtepunt van de stad.

Overnachting in Utopia Boutique Hotel (42km vanaf luchthaven)

  • Dag 3: Windhoek - Kalahari (298km)

De Kalahari is onvervalste natuur, waar vogels het luchtruim domineren en de meest uiteenlopende dieren de verlaten steppen bevolken. Echte woestijndieren, waaronder aardvarkens, adders, schorpioenen en hyena’s, leven hier naast Afrikaanse klassiekers als de olifant, jachtluipaard en giraf. Maar ook spring- en gemsbokken, struisvogels en hartebeesten voelen zich in de Kalahari thuis.

2 overnachtingen in Bagatelle Kalahari Game Ranch

  • Dag 4: Kalahari

Excursie met de bosjesmannen (San).

Combination drive: game drive, cheeta feeding, sundowner.

  • Dag 5: Kalahari - Fish River Canyon (496km)

Fish River Canyon is het grootste ravijn in Afrika en na Grand Canyon in Amerika het grootste ravijn ter wereld. Het ravijn maakt deel uit van het |Ai-|Ais/Richtersveld Transfrontier Park. De adembenemende kloof is het resultaat van miljoenen jaren natuurwerk: het ravijn is honderdzestig kilometer lang, zeventwintig kilometer breed en vijfhonderdvijftig meter diep.

De Bosjesmannen hebben hun eigen visie op het natuurfenomeen: een boosaardige slang wist als voortvluchtige van de jacht in de aarde te verdwijnen en daardoor ontstond het slingerende ravijn, waardoor de Fish River stroomt. Vijftigduizend jaar geleden leefden de Bosjesmannen al in het gebied, dat door het water een waardevolle plek was om te wonen. Tegenwoordig zijn de waterpoelen in de kloof thuis van vissen en leguanen. Op de rotsvlaktes leven verder klipspringers, grondeekhoorns en bavianen, en er zijn sporen gevonden van luipaarden en bergzebra’s.

Kijk niet alleen naar beneden, maar ook naar boven: talloze soorten vogels fladderen hier, waaronder de eremomela en de broebroe.

In de Fish River Canyon komt de kokerboomvoor, de nationale boom van Namibië.

2 overnachtingen in Fish River Lodge

  • Dag 6: Fish River Canyon

Excursie in de Fish River Canyon

  • Dag 7: Fish River Canyon - Aus (259km)

Aus is een klein plaatsje met best wel een grote historie. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden Duitse gevangenen ondergebracht in tentenkampen van het Zuid-Afrikaanse leger. Op de plek waar de tentenkampen zich destijds bevonden, is nu slechts een gedenkplaat. Neem even de tijd om deze gedenkplaat te lezen: de wetenschap dat zo’n 1500 gevangenen hier midden in de weerbarstige woestijn probeerden te overleven, is goed om even bij stil te staan. Tegenwoordig is Aus vooral bekend als uitvalsbasis voor het aan de kust gelegen Lüderitz , een bezoek aan het spookdorpje Kolmanskop of om te genieten van de pure schoonheid van grote kuddes wilde paarden, die hier in het ruige landschap van de Garup Pan leven.

Overnachting in Desert Horse Inn

  • Dag 8: Aus - Sesriem (338km)

2 overnachtingen in Elegant Desert Lodge

  • Dag 9: Sesriem - Sossus - Sesriem (225km)

Bezoeken van Deadvlei

Een bezoek aan Sossusvlei is werkelijk onvergetelijk. De rode zandduinen, bij elkaar geblazen door de wind, zijn soms wel driehonderd meter hoog. Sommige heuvels zijn door wind uit meerdere richtingen gemaakt en hebben daardoor een stervorm met armen die naar verschillende kanten strekken. Het beste uitzicht is vanuit de lucht: u ziet dan hoe de zandheuvels als golven van de Atlantische Oceaan in de woestijn stromen.

U begint uw dag het beste vroeg in de ochtend. Het Namib-Naukluft Park is toegankelijk vanaf zonsopkomst en dat is dan ook het moment dat u bij de poorten zou moeten staan. De zon kleurt het ijzer in de zandhopen geel, oranje en rood – dit wilt u niet missen. Het lijkt alsof in deze hitte geen leven mogelijk is, maar er zijn dieren die het hier weten te redden. Slangen, adders, goudmollen en hagedissen leven onder de grond of klimmen in planten om het hete zand te ontvluchten. Als het hard heeft geregend, stroomt de Tsauchab River over en de normaal kurkdroge zoutvlaktes in de Sossusvlei veranderen dan in brede poelen, compleet met flamingo’s, andere watervogels en weelderige graslanden.

Bij Deadvlei komt het kleurenpalet het mooiste uit: rode duinen, een witte kleigrond, een strakblauwe hemel en bruine, kale kameeldoornbomen. Het is een spookachtig, intrigerend en spectaculair plaatje – een bestemming die u nergens anders in de wereld terugvindt!

Ooit stroomde hier de Tsauchab River, een bron van water voor acaciabomen. Vervolgens veranderde het klimaat en ontstond er een flinke droogte. Zandduinen verrezen in de vlaktes en de waterpoelen droogden op. De kameeldoornbomen staan als skeletten, versteend op een witte kleigrond, te droog om te vergaan. Sommige van deze bomen zijn wel vijfhonderd jaar oud.

  • Dag 10: Sesriem - Swakopmund (383km)

Apfelstrudel op een zonnig terrasje aan de oceaan is in Swakopmund niet vreemd. Cafétjes, bakkerijen en restaurants houden de tradities van hun kolonisten in stand en aroma’s van schnitzel en braadworst zweven over de boulevard. Maar dat dit niet Duitsland is, merkt u aan alles. U bevindt zich in het grensgebied tussen de Namib Desert en de Atlantische Oceaan, tussen zandduinen en blauwwitte schuimgolven. Een vuurtoren bewaakt het strand, een pier overdekt de golvende zee. Mistige neveldampen verdwijnen in een heldere lucht en palmbomen kleuren de brede straten frisgroen. Namibiërs ontsnappen graag aan de brandende Afrikaanse zon in het koele klimaat van Swakopmund

2 overnachtingen in Organic Square Guesthouse

  • Dag 11: Swakopmund

Excursie met de fiets door de Mondesa township

  • Dag 12: Swakopmund - Twyfelfontein (354km)

Bezoek Unesco site Twyfelfontein (rotstekeningen)

In Twyfelfontein (zo genoemd naar een waterbron die ook zomaar eens droog kon zijn) wandelt u gedurende een uur langs 2400 rotstekeningen van soms wel zesduizend jaar oud! Oeroude kunstwerken met dieren, menselijke voetafdrukken en patronen komen aan u voorbij. Als u dat interessant vindt, is de Bushman’s Paradise Cave in het zuiden van de regio eveneens niet te missen. Vergeet in de vallei bij Twyfelfontein niet de Organ Pipes te bezoeken: een groep dolorieten zuilen. Een typisch voorbeeld van de onvoorspelbare natuur in Damaraland.

Overnachting in Twyfelfontein Country Lodge

  • Dag 13: Twyfelfontein - Kamanjab (247km)

Bezoek Himba dorp

Overnachting in Toko Lodge

  • Dag 14: Kamanjab - Etosha National Park (251km)

2 overnachtingen in Etosha Safari Lodge

  • Dag 15: Etosha National Park

Full day guided game drive in Etosha NP

Etosha National Park is het pareltje van Namibië. Het gebied is zo groot als Nederland, telt meer dan honderd verschillende zoogdieren en 392 vogelsoorten. Het Etosha National Park heeft berglandschappen, zandvlaktes en rivieren en is één van ’s werelds grootste wildparken. De relatief kale savannevlaktes met enkele acaciabomen zijn ideaal om dieren te bekijken! Blijf vooral even hangen bij een waterpoel, waar de dieren zich vooral in de droge wintermanden (tussen april en oktober) verzamelen.

In Etosha National Park leven grote troepen buffels, neushoorns, leeuwen, zebra’s jachtluipaarden, wildebeesten, koedoes, antilopen, hyena’s en nog veel meer. De olifanten schijnen door de voedingsstoffen in de grond de grootste van Afrika te zijn met een schofthoogte van wel vier meter!

Tussen december en februari verandert het droge park na enkele regenbuien in een vruchtbaar bloemenparadijs en stroomt Fischer’s Pan vol met talloze flamingo’s en andere vogels. Het Fairy Tale Forest herbergt honderden bizar vervormde moringabomen, ook wel omgekeerde bomen genoemd: het lijkt net alsof de wortels in de lucht steken.

  • Dag 16: Etosha NP Andersson Gate - Etosha NP Von Lindequist Gate (212km)

Doorkruisen Etosha op eigen houtje

Etosha betekent ‘grote witte vlakte van droog water’. Die naam wordt gelijk verklaard als u aankomt bij Etosha’s Pan. Ooit stroomde hier een rivier, honderdtwintig miljoen jaar geleden is die opgedroogd en vandaag de dag resteert een grote, witte zoutvlakte dat een gebied van 5000km² beslaat. De Bosjesmannen (San) die ooit dit gebied bewoonden, hebben hun eigen verklaring voor de zoutpan. Na een slachterij in een San-dorpje waarbij alleen de vrouwen werden gespaard, zou er een weduwe zó hard gehuild hebben dat haar opgedroogde tranen een grote witte vlakte hebben gevormd. Hoe dan ook, de grijze vlakte is adembenemend. In het regenseizoen is de pan kortstondig gevuld met water en trekken flamingo’s, pelikanen en honderden andere vogels, maar ook zebra’s, neushoorns en springbokken naar de oevers van Etosha’s Pan.

Overnachting in Emanya@Etosha

  • Dag 17: Etosha NP - Waterberg (326km)

Game drive en Cheeta Conservation Fund visit

Het Waterberg Plateau is vernoemd naar de waterbronnen die in de bergen te vinden waren. In het begin van de twintigste eeuw was dit gebied het strijdtoneel van een tragedie: de Herero zijn na een aantal verliezen tegen de Duitsers verder landinwaarts getrokken, waar velen de onverbiddelijke hitte en droogte niet hebben overleefd. Inmiddels is het Waterberg Plateau een fantastische reisbestemming. Het gebergte heeft een afgestompte bovenkant, het plateau steekt tot tweehonderd meter boven het landschap uit. Behalve dat het een prachtig natuurgebied is om te verkennen, komt hier een flinke variëteit aan wild voor. Antilope, eland, koedoe en giraffe komen misschien wel op uw pad. Met nog meer geluk ziet u een buffel, olifant, leeuw, of een witte of zwarte neushoorn! Het Waterberg Plateau Park huist zeldzame dieren die door de bescherming in het park naar andere natuurgebieden kunnen worden uitgezet.

Overnachting in Waterberg Guest Farm

  • Dag 18: Waterberg - Okahandja (189km)

Overnachting in Okahandja Country Hotel

  • Dag 19 - 20: Okahandja - Windhoek Airport (118km) - Johannesburg (JHB) - London Heathrow (LHR) - Amsterdam (AMS)

*******************************************************************************

Klik hier voor ons fotoverslag.

Klik hier voor GPS route.

*******************************************************************************

bottom of page